(1999,2004,2009 yılları) Malatya Yazıhan, Fethiye, Durucasu Yerel ve İl Daimi Encümen Seçim Sonuçları ve 2014 yılı için bir kahve falı bakımı...


Açıklama: (1999,2004,2009 yılları) Malatya Yazıhan, Fethiye, Durucasu Yerel ve İl Daimi Encümen Seçim Sonuçları ve 2014 için bir kahve falı bakımı...
Kategori: Aktüel
Eklenme Tarihi: 10 Eylül 2013
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 23:25
Site: Fethiye'nin Dünyaya Açılan Penceresi
URL: http://www.aliseydi-sevim.com/yazar.asp?yaziID=1315


 

Şu anki havaya bakılırsa, bu olasılık bize kuvvetle gözükmekte. Umarız yanılırız. Bunu çok istiyoruz çünkü. Şimdi 15 yıllık rakamla üzerinde bir düşünce egzersizi yapalım. Bunu yaparken mihenk taşımız, soğukkanlı olmak ve geleceği gerçeğe daha yakın tahmin etmeye çalışmak. Yani tarafımız objektiflktir.


Sakıp Sabancı bir defasında, yönetim kurulu toplantılarında, genel müdürler konuştuktan sonra, “siz böyle söylüyorsunuz; bakalım rakamlar ne söylüyor, bana bilançoyu getirin” derim demişti. Bizde dilek ve temennilerini belirtenlerin söylediklerini biliyoruz; fakat rakamların neler söylediğini bilmiyoruz. Bakalım rakamlar neler söylüyor.

  1. Aşırı güven elimizde patlama olasılığı olan bir bombadır. Rakipler hiç hafife almamak lazım. Fakat, rakibin gücüne bakıp korkak davranmak ise potansiyellerimizi kullanamamakla sonuçlanabilir. Aşırı güvenmeyelim kendimize; çünkü AKP hala gücünü korumakta. Yazıhan bölgesinin 2009 yılı İl Genel Meclİsİ Seçimlerinde sağ:6209 oy, sol ise: 3408; AKP:3220, CHP: 2367 oy almıştır.  Toplam sağ oy, toplam sol oydan %55 fazla.  AKP oyu ise CHP'den % 54 fazla...

  2. 2009 Yerel Seçimlerine göre Yazıhan'da  CHP(Kenan Güler): 222, AKP(Ali Kaya):410, DSP(Turan Kılıç):283, Bağımsız(Yunus Kılıç= AKP):390. Fethiye'de CHP:639. Durucasu: CHP:6, Sağ:721. Durucasu da 15 yılda yalnızca 6 tane CHP’ye oy çıkmış. Durucasu tamamen denecek kadar sağ partiler arasında dağılmakta. 2004’de Durucasu da AKP’ye 595 oy çıkmıştır.

  3. Şimdi bir varsayımda bulunalım. “A” planı, varsayımı: Yazıhan, Fethiye ve Durucasunun ortalama 1500’er seçmeni var. Her üç belediyede kayıtlı seçmenin aynı oranda sandığa getirdiğini ve büyük partilerden sağdan ve soldan birer partilerin adayının seçime girdiğini varsaydığımızda, söyle bir sonuç çıkabilir: Durucasu:1500, Yazıhan Bağımsız +AKP=800, toplam 2300; Fethiye:1500+ Yazıhan DSP:283+CHP:222= 505, toplam CHP: 1500+505=2005 olur. Belediye olan yerlerde(2009 yılında Yazıhan, Durucasu, Fethiye kullanılan oy baz alındığında %55), Yazıhan ve Fethiye seçmeninin sol oyunun sağ oydan %54 aşağı ve  köyleri kattığımızda ise sağ oylar % 55 fazla vermekte. Birde sağ ve solda tek adaylı bir seçim olmayacağı gerçeğini dikkate alınca, dört bilinmeyenli bir denklem ortaya çıkmakta.

  4. Yazıhan bölgesinin(köyler dahil) kayıtlı seçmen sayısı, 2009 itibariyle: 12,325.Cevaplanması zor sorular... 2009’da Yazıhan’da CHP seçime girmişken, seçime giren diğer sol partiye oy veren(DSP Turan Temiz), Yazıhan’da CHP’den fazla oyu olan o grubu ve belediye başkanı adayı olmuş ve seçime girmiş yöneticilerini, bizim yanımızda meclis üyesi ol teklifi ile nasıl ikna edeceğiz?... Bu ne kadar mümkün? Bu güne kadar Yazıhan’ı temsil etme iddiasında olan muhtar ve belediye başkan adayı olmuşların, Fethiyeliye göz kırpıp sizi destekleyebiliriz, işaretlerinden ümitlenenler, şu sorulara cevap vermeli.

Bu güne kadar Yazıhan’ın çıkarını temsil iddiası ile ortaya çıkmışların, şimdi şu yada bu sebeple, Fethiyeliyi desteklediğinde, arkasında bu güne kadar kendisini destekleyen tabanı bulma ve bundan sonrada yerini muhafaza edebilme olasılığı nedir? Daha açıkçası, Fethiyeliyi destekleyen bir Yazıhanlı muhtar ve eski belediye başkan adayı, gelecek defa kendisinin etrafına toplanacak halkı yanında bulabilir mi? Bulabilir diyorsanız, su sorulara olumlu yanıt vermeniz gerekir. Fethiyeli bir muhtar, yada belediye başkan adayı, Yazıhanlı bir aday lehine seçimden çekilir ve onu desteklerse, şu an arkasında olan seçmenin ne kadarını yanında bulabilir. Bu onun bu gün için siyasi geleceğini riske atmak anlamına gelmez mi?


Biz başarılı olduğumuz için, diğer beldelerin ve köylerin sağ seçmeninden büyük destek görürüz, argümanının ise şöyle bir hadikapı var… Benim siyasi görüşüm bellidir, AKP’yi övmek için söylemiyorum. Cumhuriyetin kuruluşundan 2002 yılına kadar Türkiyenin duble yolu: 6000 km. civarı. AKP dönemi, 80 yılda yapılan duble yolu ikiye katladı. GSMH şu oldu, ihracat bu oldu. Fakat hataları da oldu. Bütün bunlara, başarıya rağmen Fethiye’nin CHP’li seçmeninden AKP kaç oy alır? Şimdilik  20-30. ha diyelim 50. Bu oyunda AKP’nin başarısı ile alakası yok. Bu oyun bir kısmı iktidara yakın olarak yarar elde etmeyi düşünenler ile az miktardaki görevli ve Fethiye’ye sonradan yerleşmiş olanların çizgilerini muhafaza etmelerinden kaynaklanır..

Yazıhan ve çevresindeki sağ oyları alabileceğini düşünenler ise şu soruya sağlam yanıt vermeliler. Yıllardır Fethiye münübüsleri yolda yanında yavaşladığında dahi geç deyip binmeyen,  Yazıhan’lının çıkarını güden, bu günde Belediye otobüsüne binmeyen, Yazıhan esnafının yararını düşünen, bir tek bileti dahi Fethiyelilinin münübüsüne binerek harcamayan bu insanlar mı, Fethiyeliyi yükseltecek tirene mazot, kömür olacak, destek verecek? (Vekilimiz F.Mevlüt ASLANOĞLU’nun anısı için aşağıdaki nota bakınız.)

Bu ise bu günün mantığı açısından normaldir. Biz nasıl Fethiye ve Fethiye’linin menfaatini düşünüyorsak, onlarda kendi yörelerinin ve insanlarının menfaatini düşünecektir.

Bu sözleri ham hayallere kapılmamak ve yere sağlam basmamıza katkı sağlamak için söyledim... Yukarıdaki veriler de gösteriyor ki, bu seçim zorlu bir seçimdir. Fethiye’den ise tek adaylı olarak seçime girmenin zorunluluğu apaçık ortada. Küçük rakamlar 40,50 gibi seçmenin başka partiye oy vermesi pekte mühim değildir.

Bu günden, kimin kazanıp kimin kaybedeceğini tahmin etmek mümkün değil. Her parti ve bağımsızlardan çıkacak adaylar belli olduktan sonra, biraz daha gerçekçi tahminlerde bulunabiliriz. Tek adaylı seçimin dahi riski oldukça yüksekken, Fethiye’den olası iki adaylı bir seçim sürecinin kaybı da başlangıçta belli iken, seçime iki adaylı girmenin vebali ise oldukça ağırdır, insanımız için.

Umarız sagduyu hakim olur; fakat şimdilik endişeliyim...

a.s.

Malatya Fethiye

Eylül 2013

Not:Biraz çalışma yaptık. Türkiye İstatistik Kurumu ve başka kaynaklardan aldığımız verilerden bir tablo oluşturduk.  Verileri tablo olarak görmek için bu satırı tıklayınız.


Yazımızın son cümlesini, yazı önceden yazıldığı için muhafaza ettik. Fakat;bu gün Fethiye Belediye Başkanı Habib YÜCEL'den de, Bu gün 30-40 dakika görüştüğüm Yazıhan belediye başkanı Ali KAYA'dan da örnek alınabilecek, ve takdirle bahsedilecek aynı konuda bir söz duydum. Bu konudaki yazımızı iki güne kadar yazacağız.


Değerli vekilimiz F.Mevlit ASLANOĞLU’nun anısı örnektir bu hususta. Değerli vekilimiz, Pütürgenin Şiro çayı üzerine bir köyün ulaşımı için bir köprü yapılması için büyük emek harcamış ve köprü yapılmış. Yöre halkı büyük teşekkür ve takdirle karşılarlarmış vekili. İltifat ve taltiflere boğarlarmış. Seçim zamanı vekilimiz gitmiş ve “oyunuza talibim” demiş. Köylüler ise yine vekilin yaptıklarına teşekkür etmiş ve arkasından “vallahi bizim eskiden beri oy verdiğimiz ve bundan sonrada vereceğimiz partimiz bellidir. Kusura bakmayasın.”demişler.



очень скрытые, VASBB плачет.