Aşüre ve Muharrem Ayı Lokması... Malatya / Fethiye 2016


Açıklama: Aşüre ve Muharrem Ayı Lokması... Malatya / Fethiye 2016
Kategori: Aktüel
Eklenme Tarihi: 19 Ekim 2016
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 13:08
Site: Fethiye'nin Dünyaya Açılan Penceresi
URL: http://www.aliseydi-sevim.com/yazar.asp?yaziID=2242



Kerbelâ katliamı


Kerbelâ katliamının 1336. yıl dönümün anısına Alevi Bektaşiler ve Caferiler 12 oruç tutar. Bu ay Yassı Matem Ayıdır aynı zamanda. Oruçtan sonra da geleneksel olarak Kurban kesilerek ve çeşitli tahılların şekerle karılıp pişirilmesi ile Aşüre yaparlar.


İşte bu gelenek Fethiye'de asırlardır  büyük bir şevkle sürdürülür. Bu senede bu geleneğin ifası, ibadetin uygulanması 21 Ekim 2016 tarihi cuma günü saat:13,00'da yapılacaktır.



Lokma için kurban verenler...

  1. Veysel AKDOĞAN
  2. Fadime ASLAN
  3. Ziver AŞ. Yol Yapan şirket
  4. (İbrahim oğlu)Hasan İLHAN
  5. Kaan İLHAN (Hasan İlhan'ın torunu)
  6. Hurşeyit PEKTAŞ ( Celal oğlu)
  7. İsmail İNCE
  8. Muhsin AKYOL
  9. Hasan İNCE 
  10. Fahri GÜLER
  11. Zeynep DELİKAYA
  12. Fehim HAS
  13. Zeynep HAS

Aşüre tamamen Yazıhan Belediyesinin malzemesi ile yapılmakta. Yemeğe de ilaveten Yazıhan belediyesi önemli katkı sağlamakta.

Aşüre için Yazıhan Belediyesi Fındık, fıstık, üzüm, kayısı çekirdeği ve ceviz içinden  toplam: 7x5=35 kğ çerez; yarma, şeker ve yemek için 2x45 kğ’lık tüp, masa kağıdı, aşüre kasesi, yemek tabağı, çatal, kaşık aldı.


Hüseyin ÇELİK lokma içein gerekli olan bulgurların tamamını verdi.

Para verenler.
  1. Akso ÇEVİKER: 50.00
  2. Nusuya ALTUN: 50.00
  3. Aliseydi SEVİM( ben) 50,00
  4. Sultan CANLIBAY : 50,00
  5. Ali PEKTAŞ (Alikuş) 200,00
  6. Veysel İNCE : 100,00
  7. Mahmut DİNÇ: 50
  8. Garib YANAR: 30
  9. Halil İNCE (Veysel İNCE'nin torunu) 100 EURO
  10. Hüseyin YUMUK 50 TL
  11. İhsan İLHAN: 100 TL

Lokmaya bir bütün katkı verenlerin isimlerini ekleyeceğiz. Eksik olursa hatırlatınız. Bu husustaki katkılarınız için muhtar Fahri GÜLER ve benimle irtibata geçebilirsiniz.

Yukarıdaki listeyi muhtardan aldım.

Not: Lokma ile ilgili bütün resim video ve haber güncellemesini, yalnızca bu sayfada yapacağım



Aşağıdaki metin, Vikipedi, özgür ansiklopedi’sinden alınmıştır.

 

Aşure

Vikipedi, özgür ansiklopedi

(Aşûre tatlısı sayfasından yönlendirildi)

Bu madde Aşure isimli tatlı hakkındadır. Aşure Günü için Aşure Günü maddesine bakabilirsiniz.

Aşure

Ülke(ler)

Türkiye

Türü

Tatlı

Detaylar

Tipi

Pudding

Ana Malzemeler

Buğdaynohuttoz şeker,fasulyepirinç

AşureHicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlı. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü NuhBüyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır.

Aşure

Tatlının ismi, Arapçada onuncuanlamına gelen عَشْرَة kelimesinden gelmektedir.[1]

Malzemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşurenin belirli bir tarifi yoktur. Bölgeler arasında farklıklar gösterir.

Geleneksel olarak en az 7 maddeden oluşması gerektiği söylenir. Bazıları adından dolayı 10 madde ile yapılması gerektiğini söyler. Aleviler ise hep 12 madde kullanarak aşure yapar.

Temel olarak su, buğdaynohuttoz şekerfasulyepirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile cevizçam fıstığıbadem,narsusam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibariylevegandır.

Aşure Türkiye'nin mutfak geleneğinin yanı sıra çevredeki ülkelerin çoğunda, Hristiyan ve Yahudi kültürlerin bir parçası olarak da çeşitli isimler altında hazırlanmaktadır.

Ermeni ve Rum kültüründe de vardır. Ermeniler, 6 Ocak'ta "anuş-abur" yaparken; Rumlar, buğday, kuru üzüm ve bal ile yaptıkları "koliva"yı kilise kapısında dağıtıp ortasına bir mum diktikleri bir tabakla mezarın başına yerleştirmektedirler.

Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı'nda Hüseyin'in öldürüldüğü günde aşure pişirilmesi ile aşurenin hiçbir hayvansal ürün içermemesi arasında bağlantı kurulur ve şiddetin genel olarak protesto edildiği ifade edilir. Aleviler, her sene aşurelerini pişirip konu komşu ile paylaştıkları Muharrem ayında 12 gün boyunca etin tüketilmediği bir oruç tutarak öldürmenin her türlüsünün (besin için kesilen hayvan dahil) şiddet olduğunu idrak ederler.

 

Alevî inancında Aşûre Günü ve Muharrem Mâtemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana madde: Alevî inancı

Alevîlerde, Hüseyin'in Kerbelâ'daki acısı başta olmak üzere On iki İmamlar'ın acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur. Muharrem Matemi'nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve etyenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu'nun temel ilkesidir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin'in kurtulması veAli'nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.

 

Tanımı ve Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşure, (Aşura) Arapça’da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Kelimenin Sâmî diller arasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır.[1] Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim 680) Kerbelâ'da Yezid'in Ordusutarafından katledilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlar; Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi, Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, Yunus’un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir. Bu olaylar saygın hadis kitaplarının hemen hepsinde geçmektedir.[2] Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah’ın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği,Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.