AKTÜEL TARİHÇE EBRULİ ALMANYA ANTALYA DÜĞÜNLER OKUL DUYURU BAŞSAĞLIĞI ÖZEL HABER
MALATYA FETHİYE 11Tarih 01 Mayıs 2020, 19:08 Editör: Editör Aliseydi SEVİM

MALATYA FETHİYE 11

FETHİYE BÖLGESİNDEKİ KRİTİK ARAZİLER

 

BAYRAM TEPESİOluşturulduğu tarih tam olarak bilinmiyor. Bir ermeni geleneği ve faaliyetidir. Yığma tepedir. Ermenilerin yaşadıkları yerlerde böyle yığma

 

 

WhatsApp Image 2020-02-29 at 21

tepeler mevcuttur. Fethiyede’ki  yığma tepesinin yapılış maksatları;

1-Düşmanlardan korunmak için (dış kuşak) etrafına derin hendeklerle kazılmış tepe içine doğru hendekten sonra korunma temel ve tabyalar mevcuttur. Merdiven yardımı ile, hendekten tabyalara geçilir, merdiven geçilen tarafa çekilir ve saklanılır. Geçerken kavrulmuş tahıl ve su kaplarını yanlarına alırlar. Tabyalara genelde kadın ve çocuklar saklanır. Uygun zamanlarda içeride (yani tabyalarda koruganlarda) toplu büyük kazanlarda yemek yapıp yerler.

2- Yapılmasının bir diğer maksadı ise başlangıçta Baharat, İpek ve Posta yolu dediğimiz bu yola ve açık araziye hakimiyettir.

3- Baharat,İpek ve Posta yolunun kesişme noktasıdır. Yani bu anayola, tali yollardan çıkmak isteyenler, ve anayoldan yanlış istikamete gitmemek için bu tepe nişan alınır. Doğru yol takip edilir. O dönemde harita ve pusula gibi yardımcı araçlar yoktur.Yani bayram tepesi zamanında  kervancılara veya sefere çıkanlara istikamet belirlemede yön verir.

1- Eğnik bölgesinden getirilen suyun dinlenme havuzuna döküldüğü, suyun dinlendiği, çökeldiği ve doğal taşması ile sarnıçlardan dışarıya çeşmeye ulaşmasındaki seyrini ve özellikle dinlenme havuzunun emniyete alınmasıdır. Burda içme sularının toplama havuzunu emniyete alırlar.Büyük ihtimallede 1.maksatta belirttiğimiz gibi tabyalarda , tünellerde saklananlar, bu suya ulaşıyorlardı. Burdaki maksat; suyun düşmanlardan korunmasıdır. Bu tepe Eğnikten ve yakın çevresinden toplanan topraklar taşınarak yapılır. Toplanan toprakların boşalan yerlerinede yerleşim yeri, mezarlık, yol gibi alanlarda kullanıp yararlanırlar. Zira taşınan toprakların yeri artık çokta verimli değildir. Gerçekte ilk çeşme, BALCIOĞLU ve  KARAOĞLANOĞLU’ların  şimdiki evlerinin önünde ve tek çeşmelidir. Bu bölgedeki dut ağaçlarının dibinden akar ve yapay gölde toplanırdı. İnsanlar su almada sıraya girerler. Hayvanların su içmeleri zorlaşır. Sonuçta mevcut durum artan nüfusa cevap veremez.

2- Fethiyeliler, Ansır’a giderek su, kanal, değirmen işlerinden anlayan Karabit usta ve yakınlarını Fethiye’ye gelmeye ikna ederler. Çeşme şimdiki camii yanına beş gözlü küçük havuzlar ve su kanalları yapılır.Kuruçaydaki su değirmenide aynı zamanlarda yapılmış ve bu ailenin eserlerindendir. Zanaatkar bir ailedir. Su kanalları üzerine yapılan küçük havuzlar, buğday  yıkamada bulaşık ve halı, kilim yıkamada, hayvanların rahatça su içmelerinde faydalı olmuştur. Yine beş gözlü olmasıda su ikmalinde insanlara kolaylık sağlamıştır. Su kanallarının ve gölün beton olması ise haşere bataklığı ve su kaybını önlemiştir. Fırat kenarında (Abdulvahap türbe bölgesi)

Bir  kolağasının (yzb) 1915’li yıllarda (Tehcir kanunu çıkınca) Ermenileri toplayıp sınır dışı etmektedir. O tarihlerde  Fethiyeliler bu ermeni ailesini vermemişlerdir. Zaten bu aileyede kız alışverişi yapmış, sonuçta şimdiki ALTUN ailesi Fethiyelidir.

Bayram Tepesi bu adı, Şimdiki Fethiyelilerin (Alevi-Bektaş-i) bu bölgeye yerleşmelerinden sonraki dönemlerde almıştır.Gençler bayramlarda tepenin üstünde eğlenir, oyunlar oynarlar. Adı budur artık BAYRAM  TEPESİ (Yüksekliği 650 m’den küçüktür). Bu tepe Fethiye yerleşim alanının tam kuzeyindedir. Doğal sit alanıdır, vakıflara kayıtlıdır.

 

HOZALIĞIN  TEPESİ :  Fethiyenin kuzey doğusundadır. Yüksekliği yine 650 m’den azdır. Ekilemeyen boş ağacı olmayan kıraç bir tepedir. HOZAN; biçilmiş ekin tarlasının dibinde kalan ekin kökleri anlamındadır. Zirvesinde; YAMADAĞLARI başlangıcından getirilen suyun deposu vardır. Kuzey eteklerinden mezarlık alanı olarak istifade edilmiştir.Şimdiki okul tarafından girişi olan bir tabyası vardır. NACARLARIN han ve hamamına bu tepenin güney doğusundan büzlerle su getirilmiştir.

WhatsApp Image 2020-01-15 at 21

 

 

 

NACARLARIN HAN ve HAMAMI_;Bu han ve hamam şimdiki Çümali MERCANOĞLU nun bahçesinin yerindedir. Kervancıların ve hayvanlarının istirahat ettiği han ve hamamdır. Suyu Hozalığın T nin güney doğusundan gelmektedir. İleri gelenler Cami yanındaki sarayda diğerleri burada geçici konaklama yaparlar.Bahr-i Fecr başlangıcında (şafak sökerken )kervanlar buradan ipek yoluna devam ederler.

KÜÇÜK TEPE :  Fethiye’nin Güney doğusundadır. Adı gibi küçüktür. Batı yamacından  anayol geçer. Güney yamacı dibinde yol kenarında zaman zaman akan ‘’Kör Pınar’’ mevcuttur. Bu tepeninde ağacı yoktur. MALATYA  istikametinin gözetlenmesinde kullanılmıştır. Yağmalama ve soygun yapan eşkıyalar Hakimin Hanına (Hekimhan) kadar mevcut olup tehlikelidir. Dolayısı ile gündüz yola devam etmek isterler. O dönemlerde Fethiyeliler han ve hamam işletmeciliğide yaparlar. Ayrıca kervanlara kılavuzluk edenlerde  mevcuttur. Genelde bu kişiler ayağına çabuk, öncü (PİŞDAR) olanlardan seçilir.

 

KÖRAĞKA/KÖRYAKA : İpek yolunun (eski) üzerindedir. Şimdiki NATO (Nato pompalama istasyonu) bölgesinden, Eğniğe ve Hekimhana doğru giden yol güzergahından  veya Fethiye

WhatsApp Image 2020-01-15 at 21

 

WhatsApp Image 2020-01-14 at 17

bölgesinden bakılınca karşıyı kapatan bir yaka cephe tepeler gibi görünür. Nato bölgesinden bakılınca bir gömlek yakasınada benzer. Yani karşıyı kapatan bir bölge, yükselti yaka anlamındadır.

 

DATCA:  Normal seviyenin bir üstü Kat,veya hat, ilk kat anlamındadır. Yazıhan’dan Fethiye’ye doğru giderken Fethiye’ye 1 km kala bulunan bu yükselti birinci katın adı DATCADIR, ve kanaatimce doğru yerde kullanılmıştır. Yani arazide, KADEME ,HAT anlamındadır.

 

YAZI : Yazıhan ile DATCA arasındaki düzlüğe verilen addır. Küçük ova düzlük. Burası mecbur kalındığında  yedek  inilecek şekilde düşünüldüğünde Teyyare meydanıdır.

 

KIYIBAŞI :  Yazı bölgesinin kuruçay ile olan sınır/tumut bölgesindeki arazilere verilen isimdir. Yani düzlüğün  kuruçay tarafı sonu anlamına gelir.

 

APACA:  Apaça çok acıdan gelmektedir. Muhtemelen acı ot zehirli sarmaşıkların olduğu bir bölgedir. Halk buraya çok acı demiştir.Bir başka görüşe görede; birkuş çeşididir.

 

KIRKLAR:  Su gözelerinin çok olduğu bir bölgedir.Alevi-Türkmenlerce kutsal olan bir isim kırklar adı verilmiştir. Hz.Muhammedin rehber, Hz.Ali’nin mürşid olduğu 40 kişilik Müslümanların ayin yapmalarına denir. Fethiyeliler zamanında burada baskılardan korktukları için yerleşim dışında cem görmüşlerdir. Bu bölgeye neden kırklar mevkii dedikleri bilinmiyor. Bu bölgede beklide cem yaptılar. Ancak o bölgede  su gözeside çokca mevcuttur. Fethiye’nin üst yolundan kuruçaya giderken sırtlar arasındaki vadidir .. Fethiye’nin kuzey-doğusundadır. Taşların olduğu, lokma pişirdikleri ocaklar mevcuttur.Suyu bol ve sıklık ağaçlık bir vadidir.

 

DEVEOĞLU BOĞAZI:  İpek yolu zamanında bu yol üzerinde soygun yapılır ve eşkıya bulunur. Eşkıya özellikle bu boğazlarda ve Hekimhana doğru ilerleyen yol üzerinde iri dev gibi adamların olduğu söylenir. Dev adamların olduğu boğaz. Fethiye’nin tam 1.5 km kuzeyindedir. Bu boğaz kuzeyden esen rüzgarada geçiş sağlayan yarık görevini yapar. Dağlık bölgeden yükselen basıncı kuzeyden güneye doğru hızlandırarak yönlendirir.

 

EĞNİK:  Hayvanların dinlendiği, sulak ağaçlık bölgedir. Eğlek de denir. Fethiyenin 1 km kuzey bölgesinde ve eski ipek yolu üzerindedir. Fethiye’ye göre yukarıdaki Eğnik aşağıdaki  Mengikdir.

 

Mengik: Hayvanların dinlendiği suluk ağaçlık otluk bölgedir. Fethiyenin 1 km doğusundadır. Fethiye’ye göre aşağıdakidir.

 

KAKLIK:  Kayalık, suluk yüksek  olan bölge demektir.Fethiye’nin 2 km kuzey batısında Kızıldeli’nin 1 km kuzeyinde Eğnik’in 1 km batısındadır.

WhatsApp Image 2020-01-15 at 21

WhatsApp Image 2020-01-15 at 21

 

AT MAĞARASI  : Zamanında hayvan sayıları üzerinden vergi alınırdı. Vergiden muaf olmak için bölge halkı hayvanlarını bu mağarada saklarlar. Dolayısı ile mağaranın adı at mağarası olarak kalmıştır. Kaklık bölgesindedir.

 

 

AV DÜZLÜĞÜ :  Kışın Yamadağlarından düzlüğe inen veya avcıların kovaladığı keklik sürülerinin indiği düzlüktür. Av yapılan düzlük Fethiye-Deveoğlu boğazı Hattının kuzey doğu bölgesidir.

 

GÜVENDİK : Ne ekilirse karşılığını fazlasıyla veren bir verimli bölgedir. Bu bölge Fethiyelilere GÜVEN vermiştir. Güvenirler. Adınıda GÜVENDİK koymuşlardır. Fethiyenin 2 km kuzeyinde sarsap yolu çevresidir,

 

KURUÇAY:  Hasançelebi-Alacahan arasındaki zorbaba dağı eteklerinden çıkar. Ambarcık-Eğribük önünden Fıratla birleşir. Zaman zaman suyu azaldığı için kuruçay denmektedir. İpek yoluna, Malatya-Sivas yoluna paralel geçer. Fethiyenin 3 km doğusundan paralel akar.

WhatsApp Image 2020-01-15 at 22

 

ZUMBAT; 1932-35 yıllar arasında kuruçayın batı yamaçlarından geçen tren yolu yapımı vardır.Alman  Mühendis HAYDİ SUYA GİRİN YIKANIN  ANLAMINDA ‘’ ŞUHUMBAT DEMEKTEDİR. Trenyolu yapımı mahalinden temin işciler çalıştırılmaktadır. Mola verildiğinde söylenen almanca olan bu kelime bize ZUMBAT olarak yansımıştır.Yeri kuruçayda 2 ile 3 ncü tunel arasında az derin su birikintisidir.

GAZİ GÖLÜ : Fethiyenin batısında ve hemen bitimindedir. Aşağı kızıldeli( Tenci) yolu başlangıcındadır. Doğal gölettir. Bahçelerin başındadır. Birçok su kabı, büz gibi malzemelerin yapıldığı hamurkesen bölgesinin üst tarafındadır. Bu göl ve adı ile ilgili bir kayıt yoktur. Ancak Fethiyeli Aksakallıların anlattığına göre; iki rivayet vardır. Birincisi; Gazi adında bir Fethiyeli’nin, çamur ve otlarla önüne set yaparak suyu toplayan  kişinin adı verilmiştir. Diğer rivayet ise kışın kar tutmadığı için zaman zaman yaban kazlarının buraya konup yosun yemeleri olmasıdır.

 

HAMURKESEN : Bu bölge açık kahverengi kil toprak bölgesidir. Gazi gölünün altı ile Körağka arasındadır. Burada saç tıraşlarındaki kıllar ve  keçi kıllarının toprağa karıştırılarak çamur elde edilip çeşitli su kabları yapıldığı biliniyor. Su küpü, bakraç, su tahliye boruları yapılır. İki yuvarlak saç arasına sıkıştırılmış kil çamuru kuruduğunda saçlar açılır, su borusu (büz) elde edilir. Kerpiç benzeridir. Bazı evlerin bacalarıda bu küplerden yapılır. Yani kalıplar kullanılarak içinede kil katılarak sağlam olması sağlanan çeşitli kabkacak elde edilir.Bazen bu çamur içine yumurta akınında atıldığı söylenir.Köraka nın on tarafındaki arazidir. Bu bölgede halen küp kırıkları görülür.

KERPİÇLİK: Fethiye’nin doğu bitişiğidir. Evler kerpiçdendir. Burada kerpiçler dökülür, yapılır. Kerpiç için saman karıştırılarak yapılan çamurlar kalıplara konur üstleri düzeltilir.Kalıplar çıkarılır. Bir hafta sonra kerpiçler iyi kuruması için ters çevrilir. Büyük kerpiçe ‘’ana’’ küçüğüne ‘’kuzu’’ denir. Kerpiç evlerin sağlıklı olduğu hepimizce bilinmektedir. Yazın serin, kışın sıcak tutar.

 

HÖLLÜK  OCAĞI : Yeni doğan çocukların belendiği, kundaklanmasında  kullanılır. Sağlıklıdır. Bebeklerin bel altı ve bacak aralarına konur.O tarihlerde bebek bezi görevini iri taneli bu kahverengi toprak alır. Hatta elenir. Eski ekmek sacında kavrulurki mikroplardan arınsın diye. Fethiye çevresinde birçok yerde vardır. En çok kullanılanıda Fethiyeden Kızıldeli’ye giderken mezarlıktan hemen sonra sağda yol üstündedir.

İSLAH  ÇUKURU : Cemlerde; cezalandırılan Fethiyeli bu çukura atılır. Birkaç gün sonra tövbe ettirilerek çukurdan çıkarılır. Bunun yeri Fethiyeden Kızıldeliye giden yolun hemen başlangıcında yolun kenarında mezarlığa yakındır. Fethiye’nin ileri gelenleri, dedelerinin haksız bulduklarına verilen cezalandırmadır. Genelde suçunu haksızlığını düzeltmeyenlere verilir. Diğer bir cezalandırma değirmen taşına bağlamadır.Ancak bu yöntemlerin uygulanmadığı sorunların CEM lerde çözüldüğü bilinir.

 

BAHARAT YOLU- İPEK YOLU- KRAL YOLU-VAPUR YOLU

 

Eski çağlarda, Uzakdoğuyu batıya bağlayan ticaret yollarından en önemlisidir. Baharat günümüzden binlerce yıl önce doğu ülkelerinde kullanılıyordu. Ortaçağ Avrupasında soyluların sofralarınada girince önemli bir ticaret ürünü haline geldi. Kakule, zencefil, tarçın, zerdeçal bunlardan bazılarıdır. Hindistan, Afganistan ve Çin bölgelerinden İstanbul’a ve Roma’ya kadar uzanan yoldur. Diğer yol ise; Hindistan ve Seylan’dan (SriLanka) Kızıldenizdeki Akabe körfezine yemen kıyılarına yada Basra körfezine gelen deniz yoluyla İskenderiye, Mısır, Filistin ve deniz yoluyla Avrupaya taşınırdı. Bu yo,l (OTAĞ-I HÜMAYUN’da)  şimdiki Ulucanlar cezaevi- işkence yeri, İstanbulda toplanan Osmanlı ordusunada güzergah olmuştur. Özellikle Selçuklu döneminde bu yolun adı ‘’İPEK YOLU’’ adını almıştır. Avrupa doğunun, kaliteli ipek ve  baharatı ile tanışınca tarihi ticaret yolu isim değiştirerek aynı görevi devam ettirmiştir. Bu yol kültür alışverişinde de faydalı olmuştur. Bu yolun Anadolu’dan geçen güzergahı İstanbul-Sivas-Malatya-Gaziantep-Antakta-Bağdat-Irak-İran-Afganistanın kuzeyinden PAMİR ovasına uzanır.İsmini Çin ve Hindistan’dan gelen ipeklerden almıştır. Çin’in en doğusunda bulunan SİAN’dan başlar batıya doğru Hindistanın güneyi, Mezopotamya kuzeyi, Irak kuzeyi, Gaziantep, Malatya- Sivas-Ankara-İstanbul güzergahıdır. Kral yolu tam ismi ile PERS Kral yolu, İmparator Kral Darius zamanında M.Ö.5. yy’da yapılmış olan bir antik anayoldur.

Anayola İZMİR’in 95 km doğusunda SARDİS’ten başlayarak ASUR’un başkenti NİNEVEH’a yani şuanki MUSUL’a varmaktadır. Burdan babilin güneyine ve ipek yolu ile birleşiyor. Yani aşağı mezopotamya’dan Ege kıyılarına uzanır. 2500 km uzunluğundaki düzenli bir yoldur ( Türkiye içi). Yol boyuna konak yerleri (menzil) ve karakollar inşa edilmiştir. Bu yol genelde kilit taşı ile döşenmiş ve köprülerle desteklenmiştir. Bu yol askeri amaçlarda kullanılmıştır.

 

VAPUR YOLU:  İstanbul (Başkent Paytaht) dan Samsun’a gemi ile ‘’vapur’’ ile gelen posta Samsun’a çıkar. Buradan Sivas-Malatya-Gaziantep-Karkamış-Halepe ulaşır ve periyodik olarak geri döner. O dönemde Halep Osmanlı toprakları içindedir. Bilgi ve belgelerin bir süvari timi ile posta işlevinin görülmesidir. 1863’lü yıllardaki adıdır. Bu da ilk defa kullanıma başlanan pullardan anlaşılıyor.

Fethiyeliler bu yola ‘’VAPUR’’ diyememiş ‘’PAPUR’’ yolu demişlerdir.Sadece Şive farkıdır. Bisiklete Velesbit denmesi gibidir. Fethiye yerleşkesi İ ,dikkatimizi çeken arazi yapılarına dikkat edilerek kurulduğu anlaşılıyor. En önemlisi Yamadağlarının uzantısı hemen yanından başlar, odun ihtiyacı, su ihtiyacı önemli ölçüde karşılanır. Bu Dağların ayrıca Kuzey uzanımda olması kuzey rüzgarı soğuğu keser.Yerleşke genelde sert verimsiz üç tepe arasına yapılmış olup verimli araziler ise tarımda kullanılmıştır. Yine ipek yolu üzerinde olmasından dolayı Han ve Hamam geliri ve İpek yolundan  istifade ile ulaşım kolaylığı sağlamıştır.Ayrıca küçükbaş hayvan ticareti olmaktadır.. Diğer bir sebep ipek yolunun bu bölümü emniyetli açık arazi oluşu ,Deveoğlu boğazından itibaren emniyetli bölge olmayışından bu bölgeye yakın olmak istenmemiş olabilir. Sonuçta doğru yere konuşlandırılmıştır. Yerleşim birimlerinin konumu genelde Güneye bakan yamaçlara kurulduğundan rüzgara karşı değil, Güneş ısısından da azami ölçüde istifade için Fethiye’nin konumu bu yöndende uygun olmuştur.

 

FETHİYE ÇEŞMESİ : Beş gözlü çeşme halka sağlıklı içme suyu sunar. Derinden (3m) getirildiği için bu su yazın soğuk kışın ılık (buhar çıkar) akar. Bu su şişkinlik yapmaz. Fethiyeli’ye hiçbir olumsuz etkisi olmamıştır. Beş gözde devamlı akar. Sığır kuyulum yerindedir. Özellikle hanımların selamlaştığı sohbet ettiği yerdir. Su almaya bakraçlarla stillerle hanım ve kızlar giderler. Bu bir nevi su alma ile aynı zamanda gezi yoludur. Görme görülme sohbet güzergahıdır. Camininde yanındadır. Bu çeşmenin esas eski yeri BALCIOĞLU-KARAOĞLANOĞLU-

IMG_9276

AĞKOÇLARIN şimdiki evlerinin önündedir. Ancak tek gözlüdür. Tek gözlü olması su paylaşımında zorluklar oluşturduğundan bu evlerin arkasından yine büz kanala alınarak 5 gözlü hale getirilmiş ve Caminin önüne taşınmıştır. Günümüzde sözkonusu su talan edildiğinden artık akmıyor. Su için devletler savaşırlar . su çok önemlidir. Bunu üzülerek yazıyorum.

 

KERVANSARAY : Adından da anlaşılacağı üzere kervancıların kralların kullandığı konakladığı dinlendiği mekandır. O dönemin ileri gelenleri sarayda, diğer maraba takımı ise hanlarda kalırlar. Şimdiki bu saray; büyük göl ile cami arasında Cumali Mercanoğlu ile Yusuf Çağlar’ın evlerinin hemen arkasındadır. Düzgün taşları halen mevcuttur. Saraydan camiye tünel vardır. Önemli şahıslar camiye bu tünelden giderler. Fethiye 1000 yıllık eski bir yerleşim birimi olmasından dolayı ,arazisi geniş ve bölgesinde tarihi yapılar mevcuttur.

Arazisi kuzeyde Yamadağları,Batıda göl dağları  yakın batıda KAKLIK ve HAMİDİYE, güneye doğru Malatya-Arguvan yol ayrımına kadar doğuda ise Kuruçay vadisi dahil kapsar. Kuruçayda bahçeleri ve su değirmenleri mevcuttur. Verimli tarım arazilerine sahiptir., ancak sulama sorunu mevcuttur.Baraj suyu Yazıhan çevresi ile Yazıhan ın 1 km üstünün sulanacağını sanıyorum.

 


  |  Bu haber 13930 defa okunmuştur.

Aliseydi KARAKAŞ  KATEGORİSİNDEN HABERLER

MALATYA FETHİYE 12

MALATYA FETHİYE 12 MALATYA FETHİYE 12

MALATYA FETHİYE 10

MALATYA FETHİYE 10 MALATYA FETHİYE 10

MALATYA FETHİYE 9

MALATYA FETHİYE 9 MALATYA FETHİYE 9

MALATYA FETHİYE 8

MALATYA FETHİYE 8 MALATYA FETHİYE 8

MALATYA FETHİYE 7

MALATYA FETHİYE 7 MALATYA FETHİYE 7

MALATYA FETHİYE 6

MALATYA FETHİYE 6 MALATYA FETHİYE 6

MALATYA FETHİYE 5

MALATYA FETHİYE 5 MALATYA FETHİYE 5

MALATYA FETHİYE 4

MALATYA FETHİYE 4 MALATYA FETHİYE 4

MALATYA / FETHİYE : 3

MALATYA / FETHİYE :  3 MALATYA FETHİYE 3

Fotoğraf Makinesi Kampanyası ( 2008-2012-2015 )

2008 – Ahmet ASLAN: 400 EURO

2008 – Diğer arkadaşlar: 600 EURO

2008 – Toplam: 1000 EURO

Bitti

2012 - Seyit  ÇAĞLAR : 30 Euro  

  2012 - Aliman SEVİM : 40 Euro

  2012 - Ali ASLAN : 10 Euro

  2012 - Hasan AĞKAYA : 20 Euro

  2012 - Ali ALTUNOK :20 Euro

  2012 - Ali İhsan GÜLER : 50 Euro

  2012 - Metin ÖKSÜZ : 30 Euro

  2012 - Naki ÖKSÜZ : 20 Euro

  2012 - Rıfat ÖKSÜZ : 50 Euro

  2012 - Hüseyin ÖKSÜZ : 50 Euro

  2012 -Murat İLHAN

           (Zeynal oğlu):50Euro

  2012 - Fatma İLHAN

           (Hasan Kızı):10 Euro

  2012 -Zeynep KORYÜREK:20 Euro

  2012 - Elif GÜN :10 Euro

  2012 - Piri İlhan

          (Minnet oğlu):30 Euro

  2012 - Hüseyin YILMAZ

         (Güldalı oğlu):30 Euro

  2012 - Turabi TEMİZ : 20 Euro

  2012 - Hikmet GÜLER : 40 Euro

  2012 - Hüseyin İLHAN

           (İbrahin oğlu):20 Euro

  2012 - Hasan ÇEVİKER : 10 Euro

  2012 - Zeynep GÖÇER : 20 Euro

  2012 - Necmettin ÖKSÜZ : 20 Euro

  2012 - Sultan AKKOYUN: 50 Euro

  2012 - Ali Ekber PEKTAŞ : 20 Euro  

  2012 - Yusuf ALTUN  : 20 Euro

  2012 - Mehmet İNCE : 15  Euro

  2012 - Mustafa(Vaylo)

             OLGUN:50 Euro

  2012 - Ahmet OLGUN : 50 Euro

  2012 - Hasan AKŞAHİN :10 Euro

  2012 - Aliseydi UÇAR : 50 Euro

  2012 - Veli ÇAĞLAR  : 10 Euro

  2012 - Fahri ÖKSÜZ  : 20 Euro

  2012 - Kasım YILMAZ : 50 Euro

  2012 - Kadir ÇAĞLAR : 20 Euro

  2012 - Hasan AKŞAHİN

             DEDE:10 Euro

  2012 - Hacı ÖZSEVİM : 20 Euro

  2012 - Duran AYDOĞAN:30 Euro

  2012-Hüseyin Rahmi

          ÖZTÜRK:50 Euro

  2012 - Ahmet ÖZTÜRK (Köln):30 Euro

  2012 - Vahap ÇEVİKER :10 Euro

  2012 - Kenan GÜVERCİN : 10 Euro

  2012 - Sezai ALTUN : 10 uro

  2012 - Bektaş AKŞAHİN : 20 Euro

  2012 - Veli İLNCE : 10 Euro

  2012 - Ziyade ŞENKAYA : 10Euro

  2012 - Hasan KARAGÖZ :10 Euro

  2012 - Hasan AKDOĞAN : 10 Euro

  2012 - Hüseyin AKDOĞAN 10 Euro

  2012 - Turan GÖÇER : 10 Euro

  2012 - Cengiz SEVİM : 20 Euro

  2012 - Bektaş Hacı AKŞAHİN:10 Euro

  2012 - İsmail AĞKOÇ : 20 Euro

  2012 - Aliekber AKKAYA : 20 Euro

  2012 - Erdinç ASLAN : 10 Euro

  2012 - Ali ARKADAŞ :10 Euro

  2012 - Hasan (Fikriye)

             ÖZACAR:20 Euro

  2012 - Ahmet KAYGUSUZ

           (Arguvan’lı):10 Euro

  2012 - Avades ALTUN

            ( Der. Bşk.):50 Euro

  2012 - Havaşin MARKET

             (Arguvan’lı):20 Euro

  2012 - Hasan ÖKSÜZ : 10 Euro

  2012 - Haydar ER

            (Müslüm oğlu):50 Euro

  2012 - Tamam SOFU :10 Euro

  2012 - Musa ÇİFTÇİLER: 10 Euro

  2012 - REISE BIRO

     Firat, Ober-Ramstadt :20 Euro   

  2012 - Vahap ASLAN(Culfalı): 30 Euro

  2012 - EURO SÜPER MARKET

             DARMSTADT:20 Euro

  2012 - Hüseyin ER (Köln) : 50 Euro

  2012 - Vedat ÇALIŞKANOĞLU: 5 Euro

  2012 - Kamber ÇAKMAK : 5 Euro    

  2012 - Hüseyin AYDOĞDU

            (Şahin oğlu): 50 Euro

  2012 - Meliha YÜCEL : 50 Euro

  2012 - İsmail SEVİM

  (Haydar oğlu): 20 Euro

  2012 - Necati-Zekine KILIÇ :20 Euro

  2012 - Erdal ÇALIŞKANOĞLU: 20 Euro

  2012 - Hüseyin ÇALIŞKANOĞLU

           (Süleyman oğlu) : 20 Euro

  2012 - Yılmaz GÜLER: 20 Euro

  2012 - Mehmet AKDOĞAN:20 Euro

  2012 - Bektaş ile Hünkar

             ALTUN: 80 Euro    

  2012 -  TOPLAM : 1915 EURO  

   Bitti

2015 - Eski bozulan makinenin

           sigortasından alınan:75 EURO

2015 – Aliseydi KARGIN : 50 EURO

2015 – Erdoğan BIÇAKCIOĞLU : 50 EURO

2015 – Sefa ALTUN : 50 EURO

2015 – Murat İLHAN

(Sarhoş amcanın torunu):50 EURO

2015 – Abbas PEKTAŞ

(Yusuf oğlu): 50 EURO

2015 – Yusuf ALTUN : 30 EURO

2015 – Merdan ŞENOL : 50 EURO

2015 –  Hasan ALTUNOK

(Hüseyin&Hatice oğlu) : 20 EURO

2015 – Abbas KORYÜREK : 30 EURO

2015 – Hasan KARAKOÇ

 (Donjuan'ın oğlu) : 20 EURO

2015 – Piri SOFU : 10 EURO

2015 – Haydar GÜN : 50 EURO

2015 – Hacı ÖZSEVİM : 25 EURO

2015 – Abbas ÖZSEVİM : 25 EURO

2015 – Ali Ekber AKŞAHİN : 20 EURO

2015 – Veli İNCE : 10 EURO

2015 – Ali Agırdemir (Köln): 50 EURO

2015 – Kasım YILMAZ : 50 EURO

2015 – Hüseyin YILMAZ

(Filip - Fattey bibini torunu):50 EURO

2015 – Hüseyin ÇİFTÇİLER : 50 EURO

2015 – Avades ALTUN : 50 EURO

2015 – Ali İhsan UÇAR : 25 EURO

2015 – Seyit ÇAĞLAR : 20 EURO

2015 – Hüseyin AKKAYA

( Yeter Oğlu) : 20 EURO

2015 – Piri İLHAN : 50 EURO

2015 – Haydar ER : 50 EURO

2015 –  Hüseyin ÇAVUŞ

(Igdırlı):10 EURO

2015 – Naki ÖZSÜZ : 20 EURO

2015 – Mesut  İLHAN : 20 EURO

2015 – Hüseyin ÖKSÜZ

(Naki oğlu) : 20 EURO

2015 – TOPLAM : 1075 EURO

Bitti

2012 - Sayfası…

2015 Sayfası…


Fotoğraf Makine Kampanyası -2021

2021 - Ahmet ASLAN: 500 EURO; 2021-Ali ŞEN “Arguvan”: 500 EURO; 2021 – Zeynal AKDOĞAN: 200 EURO;  2021 – Ali ÖZACAR: 50 EURO; 2021 – Vahap İLHAN: 50 EURO; 2021 – Vedat İLHAN: 50 EURO;  2021 –Robert YANAR: 50 EURO; 2021 – Can YANAR: 50 EURO; 2021 – Özkan ÇAKIR: 50 EURO; 2021 – Ecevit ÇAKIR: 50 EURO; 2021 – Erol YILMAZ: 50 EURO; 2021 – Abbas YÜCEL: 50 EURO; 2021 – Metin İLHAN: 50 EURO; 2021 – Hüseyin ÖZİLHAN: 50 EURO; 2021 – Zeynal ÜSTÜNER “Arguvan”: 100 EURO; 2021 – Eyüphan AKDOĞAN: 50 EURO; 2021 – Hüseyin AKDOĞAN: 50 EURO; 2021 – Hüseyin ŞENOL: 50 EURO; 2021 – Ali Ekber GÜLER: 50 EURO; 2021 – Hüseyin YILMAZ-Ali oğlu-: 50 EURO; 2021 – Oktay TURAN “İğdirli”: 50 EURO; 2021 -  TOPLAM:2150 EURO; 2021 – Latife ile Hüseyin GÜN “İstanbul” 1 ad. Video çekim için aydınlatma LED:1250.TL. ; 2021- Yusuf EROL: 200 TL; 2021 – MAKİNE VE LED AYDINLATMA ALINDI. KITILIMCILARA TEŞEKKÜR EDERİM. www.aliseydi-sevim.com

Bilgisayar Alımı : 650 Euro - 2022

Almanya Ober-Ramstad'dan, isminin açıklanmasını istemeyen Değerli bir arkadaşım: 650 EURO     Seyit ÇAĞLAR arkadaşımın öncülüğü ile. İkisine teşekkür ederim.

DUYURU TAKVİMİ

HARİTA: MALATYA FETHİYE

Aliseydi SEVİM Aliseydi SEVİM
Hele bakın gömleğimiz ne taraftan yırtılmış?
Aliekber Pektaş Aliekber Pektaş
Gül-güle büyük, efsane insan, lider: Fidel Kastro
Seyit Çağlar Seyit Çağlar
DAR AGACINA ASTILAR SEYIT RIZAYI,NEYLEYIM – Seyit ÇAĞLAR

LUZÜMLÜ TELEFONLAR



Kınay Çiçekcilik: 0 422 323 86 76
Kınay Çiçekcilik: 0 542 368 10 03

Karmen Çiçekcilik:0 422 323 10 84
Karmen Çiçekcilik:0 542 210 16 69

Sahan Yemek: 0 422 325 29 30
Sahan Yemek:0 530 227 02 79

Orhan Yemek: 0 422 336 88 22
Orhan Yemek: 0 533 720 20 09

Gülüstan(Sevim) Kuaför: 0 422 322 81 65
(Aliseydi) Karakaş Emlak: 0 422 324 20 60

Yazıhan Belediyesi: 0 422 751 40 54
Kaymakamlık Makamı: 0 422 751 42 12
Yazıhan Maliye: 0 422 751 41 12
Yazıhan Tapu: 0 422 751 42 00
Yazıhan Hastahane: 0 422 751 41 05
Yazıhan Nüfus: 0 422 751 42 30

Ziraat Bankası /Yazıhan:  0 422 751 44 03
Emlak / Nihat GÜLER: 0 422 325 15 34
Mobil: 0 532 794 24 02

Yazıhan Emlak / Kaya Emlak
Süleyman KAYA: 0 537 380 05 04

MASKİ
Malatya Su İdaresi
Arıza: 185
Genel Müd. :377 74 44
444 51 44

Elektrik Arıza
444 91 86

Telefon Arıza ve Bilgi
444 1 444

İnternet Arıza

444 1 375







FACEBOOK

Sık Sorulan Sorular

Sitemizin güncellenmesi devam etmekte.

2011 yılından bu güne kadar olan veriler işlendi; Açılmayan videoların sebebi, o videoların bulunduğu hesabımızı Youtube’nin silmesinden dolayıdır.

2011 yılı öncesine ait olan verilerin işlenmesi zaman alacak. Fakat hemen hemen geçmişe ait olan resimlerin tamamının kopyası var. Yakında onların tamamına nasıl ulaşacağınız açıklanacaktır.

Aradığınız eski haberleri bulmak için: Sayfamızın üst ve alt kısmındaki menüde “Arşiv” linkini tıklayınız. “Anahtar Kelime” karşılığına aradığınız haber başlığından bir iki kelime yazın, “Haber Ara” yı tıklayın.

Aradığınız kelime başlıkları sıralanacaktır. Büyük harfle aradığınızı bulamazsanız, küçük harflerle yazın.

Başka bir yolla “Google” ye yazıp arayın. Google sitemizdeki haberi bulur. Bütün bunlara rağmen aradığınız bulamazsanız,

Sitemizin alt ve üst kısmındaki "İletişim" menüsünü tıklayıp, bana mesaj gönderiniz.

Yazar isimlerinin sıralanması otomatik olarak, en son yazan yazarın en üste gelmesi şeklinde oluşmaktadır

Site Sloganımız: 2005 - 2022

2005 &  2022
www.aliseydi-sevim.com
aliseydisevim@gmail.com 

Otobüs Seferleri

                     OTOBÜS SEFERLERİ

         MALATYA                               FETHİYE

                                                          06,10

          07:15                                       08:30

          09:45                                       11:00

         13:30                                        14:45

         16: 00                                       17:00

         18:30                                        19:45

Tüm videolar

  Prof.Dr. Sinan CANAN
 

Prof.Dr. Sinan CANAN

İzlenme:7296

   
  Mutlu Olmak: Özgür Bolat at TEDxIhlasCollegeED
 

Mutlu Olmak: Özgür B

İzlenme:7352

   
  Prof. Dr. Acar BALTAŞ
 

Prof. Dr. Acar BALTA

İzlenme:6682

   
  DOĞA İÇİN ÇAL 4 - ALYAZMALIM SELVİ BOYLUM - HD
 

DOĞA İÇİN ÇAL 4 - AL

İzlenme:17080

   

Ayın Şiiri


Şerefle bitirilmesi gereken en asil görev hayattır.


Bir lokma ekmek ( ve zevk) için şerefini çiğnetmeye;


bir anlık eğlence için servetini tüketmeye,


bir zamanlık mevki için el ayak öpmeye,


insanları ezip geçmeye,


günlük menfaatler için onurunu terk etmeye,


bir kısım insanlara kızıp


tüm insanlara düşman olmaya değmez bu hayat!



Can Yücel


Mydeign Haber Temaları -http://habersitesikur.tk

Fethiye'nin Dünyaya Açılan Penceresi
Ekstrafikir.com mydesign haber temasıdır.